1. Domov
 2. O nas
 3. Zakaj smo tu

Misija

Building a world where youth realize their potential as agents of change social entrepreneurs innovators active citizens

Ustvarjanje vpliva zahteva trden “zakaj”. Svojo vizijo in teorijo sprememb vključujemo v vse, kar počnemo.

Teorija sprememb

Ponujanje priložnosti za mlade, s katerimi lahko svoje talente in strasti preoblikujejo v ideje s pozitivnim vplivom, je ključnega pomena pri soočanju z družbenimi izzivi tako na ravni lokalne skupnosti kot tudi na globalni ravni. Vendar pa raziskave kažejo, da mladim primanjkuje podpore na različnih ravneh, da bi lahko postali aktivni državljani in družbeni inovatorji. Ključne ravni so:

 • Pomanjkanje vzornikov: Pomembni vzorniki, kot so starši in učitelji, pogosto niso seznanjeni z možnostmi na področju podjetništva in družbenih inovacij. To pomanjkanje ozaveščenosti vodi v malo ali nič spodbude za podjetniške aktivnosti ali celo negativna družbena stališča, ki delujejo kot ovira pri začetnih korakih. (Schleicher, 2015)
 • Pomanjkanje veščin: Institucionalizirani programi izobraževanja in usposabljanja ne pripomorejo dovolj k spodbujanju podjetniških vedenj in veščin. Kljub nekaterim nedavnim izboljšavam na tem področju študente večinoma pripravljajo na zaposlitev pri določenem delodajalcu. (Potter, 2008)
 • Pomanjkanje virov: Mladim običajno primanjkuje človeškega, finančnega in socialnega kapitala, potrebnega za vzpostavitev in uspešno vodenje novega projekta ali socialnega podjetja. Prav tako je manj verjetno, da imajo izkušnje iz sektorja, upravljanja podjetij ali predhodne podjetniške izkušnje v primerjavi z odraslimi posamezniki. Poleg tega so lahko finančni trgi pristranski pri podpori mladim podjetjem/projektom, podjetja, ki jih vodijo mladi, pa se lahko soočajo tudi z “diskriminacijo” pri prodaji izdelkov, saj so lahko stranke skeptične glede zanesljivosti njihovih izdelkov ali storitev. (Schleicher, 2015)
 • Pomanjkanje povezav: Mladi imajo pogosto omejeno mrežo poslovnih kontaktov in s poslovanjem povezanega socialnega kapitala. To lahko ima posledice pri vzpostavljanju in vodenju njihovih podjetij ter pridobivanju “legitimnosti” med ključnimi deležniki (na primer financerji, strankami, dobavitelji). (Schleicher, 2015)

S programom Social Impact Award vse štiri ravni naslavljamo tako, da organiziramo lokalne dogodke in delavnice o socialnem podjetništvu, izvajamo inkubacijske programe za preverjanje in razvijanje poslovnih in impact modelov ter negujemo globalno skupnost vztrajnih socialnih podjetnikov, ki s svojimi zgodbami širijo ozaveščenost o tem področju. S tem mladim neposredno omogočamo, da uresničijo svoj potencial kot ustvarjalci sprememb.

Uspeh tega pristopa je podkrepljen z natančno beleženimi podatki o vplivu. SIA je od začetka delovanja postala ena največjih skupnosti mladih socialnih podjetnikov na svetu, ki letno podpira skoraj 10.000 mladih inovatorjev ter spodbuja več kot 1000 poslovnih idej iz več kot 25 držav v Evropi, Afriki in Srednji Aziji.

Področja vpliva

 • Izobraževanje

  Naše brezplačne in dostopne delavnice, dogodki ter spletni seminarji mladim omogočajo, da odkrijejo področje socialnega podjetništva in naredijo prve korake na poti socialnega inoviranja.

 • Ozaveščanje

  Mlade s pomočjo navdihujočih zgodb socialnih podjetnikov iz lokalnega okolja spodbujamo k razmišljanju o socialnem podjetništvu kot možni karierni poti in načinu za državljansko udejstvovanje.

 • Skupnost

  Svojo globalno skupnost mladih socialnih podjetnikov, strokovnjakov, partnerjev in podpornikov negujemo in širimo tako, da jih povezujemo ter jim zagotavljamo izjemne priložnosti.

 • Podpora

  Najobetavnejše mlade socialne podjetnike podpiramo s strokovnim znanjem, mentorstvom, dostopom do mreže kontaktov in financiranjem. Prav tako ponujamo širok nabor storitev za krepitev njihove odpornosti.

Naš model

Razvili smo edinstven model rasti, ki je omogočil, da je SIA od leta 2009 dosegla mlade v več kot 25 državah.

Več informacij