1. Domov
  2. Zgodbe
  3. Imamo četrto generacijo zmagovalcev Social Impact Award Slovenia!

Imamo četrto generacijo zmagovalcev Social Impact Award Slovenia!

Ljubljana, 8. oktober 2024 – V petek, 4. oktobra 2024, je v Ljubljani v hotelu Slon potekala zaključna slavnostna prireditev programa Social Impact Award Slovenia 2024, ki so ga letos […]

Ljubljana, 8. oktober 2024 – V petek, 4. oktobra 2024, je v Ljubljani v hotelu Slon potekala zaključna slavnostna prireditev programa Social Impact Award Slovenia 2024, ki so ga letos kot ključni partnerji podprli Univerza na Primorskem, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Urad Republike Slovenije za mladino, Mlinotest d.d. in SAP d.o.o. Organizator za Slovenijo je Slovenska agencija za mlade, soorganizator pa Impact Hub Ljubljana.

Letošnja, že četrta, uspešna izvedba programa Social Impact Award Slovenia je pritegnila več tisoč mladih iz vse Slovenije. Od 42 prijav je bilo v juliju izbranih kar 32 ekip, ki so se uvrstile v fazo inkubacije, saj so njihove ideje izstopale po izjemni kakovosti. V 8 tednih inkubacije so se ekipe udeležile 6 delavnic in tesno sodelovale z izkušenimi mentorji, ki so jim pomagali nadgraditi in izpopolniti njihove projekte. 

15 ekip se je prebilo do končnega glasovanja skupnosti ter zaključnih pitchev, v okviru katerih so pred strokovno žirijo predstavili svoje ideje. Strokovno žirijo so letos sestavljali Tamara Pogačar iz podjetja SAP d.o.o., Mojca Randl, ustanoviteljica skupine Formitas, Jan Peloza, direktor Impact Huba Ljubljana, Luka Železnik, član ekipe PriHrani (zmagovalna ideja SIA Slovenia 2023 po izboru žirije), Anuša Kovačič, članica ekipe SWAP (zmagovalna ideja SIA Slovenia 2023 po mnenju skupnosti), Tanja Kovačič, strokovna sodelavka v pisarni za prenos znanja Univerze v Ljubljani, Nina Bavčar Čargo, direktorica Slovenske agencije za mlade, Ana Belac, vodja programa Social Impact Award Slovenia, Urška Bitenc, vodja Sektorja za socialno ekonomijo na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Tadej Slapnik, izvršni direktor podjetja Hashnet in soavtor slovenskega zakona o socialnem podjetništvu, Dajana Špacapan, direktorica za tehnično podporo in razvoj v podjetju Mlinotest d.d., ter Viljem Tisnikar, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem.

V petek so na zaključni slovesnosti tako podelili nagrade trem najboljšim idejam Social Impact Award Slovenia 2024. Slovesnost so s svojimi govori obogatili dr. Jernej Štromajer, svetovalec v kabinetu ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Viljem Tisnikar, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem, Jan Peloza, direktor Impact Huba Ljubljana, Eva Esih, direktorica PsyBit (zmagovalna ideja SIA Slovenia 2021), Mark Kalin, investitor in direktor ABC Acceleratorja, David Razboršek, direktor Zavoda Vozim in mentor v okviru programa, Ana Belac, vodja programa Social Impact Award Slovenia, ter Nina Bavčar Čargo, direktorica Slovenske agencije za mlade. Slednja je v svojem nagovoru izpostavila, “da program Social Impact Award in mladi, ki v njem sodelujejo, dokazujejo, da socialno in impact podjetništvo nista zgolj poslovni praksi. Gre za preplet poslovnega modela skupaj s skrbjo za sočloveka, skupnost in planet, ki na koncu še vedno lahko pripelje do poslovnega uspeha.”

Med gosti in slavnostnimi govorci je bila tudi Marta Kanarkiewicz iz organizacije SIA International, ki na mednarodnem nivoju bdi nad izvedbo programa. Poudarila je, “da se Social Impact Award vsako leto širi v dodatne države, kar dokazuje moč skupnosti delovanja in povezovanja tudi na mednarodnem nivoju.”

Nagrado skupnosti (Community Award) je prejela ekipa TechCheck, ki je ustvarila platformo, namenjeno študentom za pomoč pri odkrivanju in odpravljanju tehničnih in oblikovnih napak v zaključnih nalogah, s čimer prispeva k večji natančnosti in akademski pismenosti. Ekipo sestavljajo Luka Radičević, Natalija Tanić in Sara Radičević.

Strokovna žirija je v t. i. “jury votingu” izbrala dve zmagovalni ekipi: Greenie in Green Rat Repel. Ekipo Greenie sestavljata Nina Planinšek in Bettina Szabo, njuna uporabniku prijazna aplikacija pa mlade z igrifikacijo spodbuja k prostovoljnim dejavnostim in prispevanju k družbi. Green Rat Repel je zmagovalna rešitev, ki jo je razvila članica Nika Rajzman, njen inovativni izdelek pa temelji na uporabi komponent mačjega urina za humano in varno odganjanje glodavcev, kar omogoča zaščito otrok in hišnih ljubljenčkov ter hkrati ohranja okolje.

Vodja Social Impact Award Slovenia, Ana Belac, je ob letošnjem zaključku sezone izpostavila, da so “letošnji projekti še enkrat dokazali, kako močna in inovativna je slovenska mladina. Ponosni smo, da lahko sodelujemo pri uresničevanju idej, ki pozitivno vplivajo na družbo in okolje, hkrati pa se že veselimo, kaj bo prinesla naslednja sezona.”