1. Domov
  2. Zgodbe
  3. Imamo finaliste Social Impact Award Slovenia 2024!

Imamo finaliste Social Impact Award Slovenia 2024!

Ljubljana, 15. julij 2024 – Projekt Social Impact Award (SIA) ponuja izjemno priložnost mladim socialnim podjetnikom, da s svojimi inovativnimi rešitvami prispevajo k reševanju najpomembnejših družbenih izzivov našega časa. Ta […]

Ljubljana, 15. julij 2024Projekt Social Impact Award (SIA) ponuja izjemno priložnost mladim socialnim podjetnikom, da s svojimi inovativnimi rešitvami prispevajo k reševanju najpomembnejših družbenih izzivov našega časa. Ta mednarodno priznan projekt, ki že več kot desetletje spodbuja pozitivne spremembe po vsem svetu, je v Sloveniji zaživel leta 2021 in že dosegel izjemne rezultate.

V juniju je trinajstčlanska strokovna žirija glasovala za najboljše ideje programa Social Impact Award Slovenia 2024 in izbrala rekordno število ekip – kar 28, ki so se uvrstile v drugo, tekmovalno fazo.

V letošnji strokovni žiriji sodelujejo ugledni strokovnjaki in vodilni na svojih področjih:

  • Nina Bavčar Čargo, direktorica Slovenske agencije za mlade,
  • Mark Kalin, strokovnjak za poslovni razvoj, investitor in mentor,
  • Urška Bitenc, vodja Sektorja za socialno ekonomijo na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, 
  • Tadej Slapnik, direktor podjetja HashNet in soavtor slovenskega zakona o socialnem podjetništvu,
  • Mojca Randl, ustanoviteljica agencije Formitas,
  • Jan Peloza, direktor Impact Huba Ljubljana,
  • Tadeja Pačnik Sajovic, finančna direktorica za vzhodno Evropo pri podjetju SAP d.o.o.,
  • Viljem Tisnikar, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem,
  • Tanja Kovačič, strokovna sodelavka v Pisarni za prenos znanja Univerze v Ljubljani,
  • Dajana Špacapan, direktorica za tehnično podporo in razvoj, Mlinotest, d.d.,
  • Luka Železnik, soustanovitelj PriHrani, zmagovalne ideje SIA 2024 po izboru strokovne žirije,
  • Anuša Kovačič, soustanoviteljica SWAP, zmagovalne ideje SIA 2024 po izboru skupnosti.

Dajana Špacapan, direktorica za tehnično podporo in razvoj v podjetju Mlinotest ter članica letošnje strokovne žirije, je po ocenjevanju letošnjih prijav izpostavila: “Razmišljanje mladih ter njihova energija in pogled na reševanje predstavljenih izzivov sta me prijetno presenetila in navdušila. V mnogih vidim potencial za nadaljnji razvoj in implementacijo.”

Izmed vseh prispelih prijav je strokovna žirija izbrala ekipe z najinovativnejšimi idejami in razglasila finaliste Social Impact Award 2024. Ti finalisti bodo sodelovali v drugem delu projekta (Incubation Phase), v okviru katerega bodo to poletje s pomočjo strokovne podpore mentorjev razvijali in nadgrajevali svoje ideje.

Maja Voje, strokovnjakinja za go-to-market in vodja mentorjev SIA 2024, je poudarila: “V sklopu mentorskega programa se trudimo res spoznati vsako ekipo in definirati cilj, premik v poslu, ki ga lahko dosežejo v sklopu programa. Mentorji se o ekipah veliko pogovarjamo in skrbno spremljamo njihov napredek. Po potrebi vključujemo tudi ekspertne mentorje za postavljanje cen, marketing, finance, pravna vprašanja. Delamo tisto, kar je najboljše za ekipe. Rezultate bomo merili v napredku udeležencev in dodatni vrednosti, ki so jo dobili od programa.

Septembra bo sledilo vseslovensko glasovanje za najboljše socialnopodjetniške ideje, 4. oktobra 2024 pa se bo v hotelu Slon v Ljubljani odvil osrednji dogodek programa – podelitev oziroma t. i. Award Ceremony, na kateri bodo nagrajene štiri izjemne ideje.

Zmagovalci bodo prejeli do 2000 EUR začetnega kapitala, dodatno mentorsko podporo, možnost uporabe prostorov Impact Huba Ljubljana, praktične nagrade in brezplačno udeležbo na globalnem srečanju zmagovalcev Social Impact Award iz vseh sodelujočih držav.

Ana Belac, vodja SIA Slovenia, je ob tej priložnosti povedala: “Mladi podjetniki so motor družbenih sprememb in z veseljem pričakujemo, kako bodo letošnji finalisti uresničili svoje vizije. Verjamemo, da bodo njihovi projekti pustili trajen pozitiven vpliv na družbo.”

Finalisti programa Social Impact Award 2024 so:

  1. Amaten: Teniška platforma za iskanje partnerjev za igro, enostavno rezervacijo igrišč in spremljanje teniških novosti.
  2. Application Greenie: Uporabniku prijazna aplikacija z elementi igre, ki mlade motivira k prispevanju k družbi, pri čemer NVO koristijo njihovo aktivno udeležbo in ustvarjajo trajnostni vpliv.
  3. Care2Care: Program, ki nudi platformo in pomoč v živo za oskrbovalce in oskrbovance, omogoča izobraževanje, podporo in povezovanje za izboljšanje kakovosti življenja.
  4. Didaktična igra: Didaktična igra za nadarjene učence tretjega obdobja, ki spodbuja učenje z avtorsko zasnovanimi ugankami, izzivi in debatami.
  5. Evently: Aplikacija za enostavno in zabavno organiziranje ter obiskovanje dogodkov.
  6. Fashionappable: Aplikacija, ki deluje kot digitalna omara, s pomočjo umetne inteligence spodbuja ponovno uporabo oblačil in recikliranje starih.
  7. GreenRatRepel: Rešitev za humane in varne metode odganjanja glodavcev s komponentami mačjega urina, ki zaščiti otroke in hišne ljubljenčke ter ohranja okolje.
  8. Johnny F. Banks: Platforma za učenje osnov osebnih financ, načrtovanje in simulacijo ekonomskih scenarijev v realnem življenju.
  9. Kaizen Way of Life: Dnevnik in aplikacija za učinkovito in zdravo treniranje plesalcev, ki vključuje treninge, prehrano, regeneracijo ter plesno kulturo.
  10. Kotiček za učitelje: Podpora učiteljem z učnimi pripravami, materiali za različne oblike učenja in zgodbami za otroke s posebnimi potrebami.
  11. Potujoča zakladnica zgodb: Mobilni muzej, ki ohranja znanje in zgodbe posameznikov, zmanjšuje osamljenost in spodbuja medgeneracijsko povezovanje.
  12. NjamNjam: Spletna aplikacija, ki omogoča naročanje in plačevanje hrane in pijače v restavracijah s skeniranjem QR-kode na mizi, brez čakanja na natakarja.
  13. Platforma za informacijsko varnost: Izobraževalna platforma, namenjena ozaveščanju uporabnikov o informacijski varnosti in varni uporabi tehnologij.
  14. Pacient365: Aplikacija, ki pomaga pacientom s kroničnimi boleznimi beležiti simptome in ustvarja analize za boljše zdravljenje.
  15. Plesen PRO: Testiranje plesni za zaščito zdravja z natančno identifikacijo in učinkovitimi metodami odstranjevanja, ključno za osebe z zdravstvenimi težavami in ustanove.
  16. Priložnosti za mlade: Mobilna aplikacija, ki mladim ponuja priložnosti za izobraževanje, zaposlitev in prostovoljstvo ter spodbuja trajnostne in družbenoodgovorne prakse.
  17. Seedko: Biorazgradljivi lonček za sadike, narejen iz sekundarnih surovin, ki zmanjšuje uporabo plastike in spodbuja trajnostno vrtnarjenje.
  18. Igra za učenje slovenščine: Videoigra za zabavno učenje slovenščine kot tujega jezika, osredotočena na besedišče ter prilagojena za migrante in otroke.
  19. TechCheck: Platforma, ki študentom pomaga odkriti in popraviti tehnične in oblikovne napake v zaključnih nalogah ter izboljšuje natančnost in akademsko pismenost.
  20. Tekstoterapija: Priročnik za kreativno pisanje za “nepisatelje”, ki uči ustvarjalnost, empatijo, čuječnost in pismenost ter podpira mladinske in pedagoške delavce.
  21. V trenutku si: Program doživljajske pedagogike, ki podpira celostni razvoj mladih z vključevanjem skejtanja, glasbe, čuječnosti in digitalnih veščin.
  22. Vivid Life Academy: Holistični center za samoopolnomočenje mladih, ki spodbuja zdravo in ustvarjalno življenje z uporabo coachinga in personaliziranih programov.
  23. OApp: Aplikacija, ki omogoča enotno platformo za povezovanje deležnikov osebne asistence v Sloveniji ter skrajšuje čas brez asistence.
  24. Čuječi popotnik: Program o trajnostnem turizmu, ki z vključitvijo čuječnosti načrtuje priročnike in delavnice na izbranih destinacijah v Sloveniji.
  25. Sibirske borovnice: Trajnostni poslovni model za pridelavo sibirskih borovnic in razvoj novih izdelkov, ki povezuje mlade kmete in podjetnike od njive do vilic.
  26. StoryTime Connect: Platforma, ki povezuje starejše in otroke prek zgodb, zmanjšuje osamljenost pri starejših in izboljšuje bralne sposobnosti otrok.
  27. MOMO: Finančna platforma, ki mladim omogoča načrtovanje, vlaganje in izobraževanje za nadzor nad financami in dosego ciljev.
  28. MedAsk: Aplikacija za preverjanje simptomov, ki uporabnikom pomaga razumeti in upravljati svoje zdravstvene težave s personaliziranim svetovanjem.