1. Domov
  2. Zgodbe
  3. Sporočilo za javnost: "Imamo tretjo generacijo zmagovalcev Social Impact Award Slovenia!"

Sporočilo za javnost: “Imamo tretjo generacijo zmagovalcev Social Impact Award Slovenia!”

Ljubljana, 16. oktober 2023 – V petek, 13. oktobra 2023, je v Ljubljani potekala zaključna slavnostna prireditev programa Social Impact Award 2023, ki so ga letos kot ključni partnerji podprli […]

Ljubljana, 16. oktober 2023V petek, 13. oktobra 2023, je v Ljubljani potekala zaključna slavnostna prireditev programa Social Impact Award 2023, ki so ga letos kot ključni partnerji podprli Mestna občina Koper, Zavod Novo mesto, Univerza na Primorskem, Luka Koper, SAP in Urad Republike Slovenije za mladino. Organizator za Slovenijo je Slovenska agencija za mlade, soorganizator pa Impact Hub Ljubljana.

V letošnji že tretji uspešni izvedbi programa Social Impact Award Slovenia je projekt dosegel več tisoč mladih po vsej Sloveniji, od katerih se jih je na tekmovalni del prijavilo kar 107. V juliju se je izmed letošnjih rekordnih 55 prijavljenih idej v fazo inkubacije uvrstilo 36 tekmovalcev s 15 idejami, od tega se je 12 idej potegovalo za končne nagrade. V obdobju od julija do septembra so finalisti svoje ideje razvijali in nadgrajevali pod mentorstvom uspešnih (socialnih) podjetnikov.

Na zaključni slovesnosti so bile podeljene nagrade štirim najboljšim socialnopodjetniškim idejam Social Impact Award 2023. Dve nagrajeni ideji je izbrala javnost, ki je z oddajo več kot 900 glasovnic v vseslovenskem glasovanju izbrala svoje favorite, dve nagradi pa je podelila strokovna žirija, ki je izbirala na podlagi predstavljenih pitchev. Na zaključni slovesnosti so goste, predvsem pa finaliste, nagovorili dr. Jernej Štromajer, svetovalec v kabinetu ministra za gospodarstvo, turizem in šport, Viljem Tisnikar, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem, Jan Peloza, direktor Impact Huba Ljubljana, Matej Aleksov, PRSKALNIK – zmagovalna ideja SIA Slovenia 2022, Tadeja Pačnik-Sajovic, finančna direktorica za V Evropo, SAP Slovenija, Maja Voje, predstavnica mentorjev in ustanoviteljica podjetja Growth Lab, Eva Esih, PsyBit – zmagovalna ideja SIA Slovenia 2021 in sedaj uspešna podjetnica, Mark Kalin, predstavnik žirije in direktor ABC Acceleratorja,ter Ana Belac, vodja programa Social Impact Award Slovenia. 

Nagrado skupnosti (ang. Community Award) sta prejeli ekipi SWAP in EcoBuddy. Ekipo SWAP sestavljata Anuša Kovačič in Teo Winkler, skozi svojo idejo pa naslavljata problematiko prekomerne potrošnje in prehitro zavrženih predmetov. S svojo aplikacijo SWAP, ki deluje podobno kot aplikacija Tinder, želita omogočiti izmenjavo rabljenih predmetov samo z blagovno menjavo. V primeru, da ti je izdelek všeč, ga “všečkaš”, če tudi druga oseba pokaže zanimanje, pa se lahko dogovorita za srečanje in izmenjavo. Druga zmagovalna ekipa je EcoBuddy, katere člani Luka Tomažič, Vita Potočnik, Amadej Šenk in Martin Štrekelj so vzpostavili aplikacijo, s katero fotografiraš odpadek, aplikacija pa na podlagi strojnega učenja prepozna odpadek in ti ga pomaga razvrstiti v pravilen zabojnik.

V imenu prof. dr. Klavdije Kutnar, rektorice Univerze na Primorskem, je Viljem Tisnikar, pomočnik rektorice, povedal: »Veseli in ponosni smo, da smo že tretje leto glavni akademski partner programa in imajo tako naši študentje priložnost, da izvejo več o socialnem podjetništvu in programu Social Impact Award ter tako v socialnem podjetništvu najdejo karierno pot.«

Kot predstavnica podjetja SAP Slovenija se je dogodka udeležila Tadeja Pačnik-Sajovic, ki je bila letos tudi mentorica nekaterim ekipam finalistov. Ob tej priložnosti je poudarila: »V programu se ne učijo samo mladi od nas, ampak se predvsem tudi mi veliko naučimo od mladih in o podjetniškem svetu, v katerem soustvarjamo.«

V okviru programa je konec septembra 13-članska strokovna žirija skrbno poslušala in ocenila predstavitve vseh dvanajstih finalnih ekip. Žiranti so nato finalistom podelili oceno in izbrali zmagovalce, ki so prejeli najvišje število točk. Strokovno žirijo so letos sestavljali Marko Drev, direktor SAP Slovenija, Mojca Randl, ustanoviteljica skupine Formitas, Maja Voje, ustanoviteljica podjetja Growth Lab, Jan Peloza, direktor Impact Huba Ljubljana, Matej Aleksov, PRSKALNIK – zmagovalna ideja SIA Slovenia 2022, Mark Kalin, direktor ABC Acceleratorja, Eva Esih, PsyBit – zmagovalna ideja SIA Slovenia 2021 in sedaj uspešna podjetnica, David Razboršek, direktor Zavoda Vozim, Nina Bavčar-Čargo, v. d. direktorice Slovenske agencije za mlade, Ana Belac, vodja programa Social Impact Award Slovenia, Nena Dokuzov, vodja delovne skupine za področje tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain) na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Tadej Slapnik, direktor podjetja Hashnet in soavtor slovenskega zakona o socialnem podjetništvu, ter Viljem Tisnikar, pomočnik rektorice Univerze na Primorskem.

Strokovna žirija je v t. i. jury votingu izglasovala dve zmagovalni ekipi, in sicer InShift ter PriHrani. Ekipo InShift sestavljata Andrei Petukh in Sašo Jakljevič. Njun projekt je platforma in aplikacija, ki izmenskim delavcem pomaga uravnavati svoj bioritem, spanje in prehranjevanje ter jim z naravnim ritmom svetuje, kako se izogniti mentalni in fizični izčrpanosti. Še zadnja zmagovalna ekipa pa je PriHrani, katere člani so Luka Železnik, Lara Tekavc in Polona Kisovec. Z aplikacijo PriHrani smo dobili prvo slovensko aplikacijo, s katero se prodaja hrana, ki se ne more več prodati v trgovinah ali uporabiti v restavracijah, je pred rokom uporabe ali bi bila drugače zavržena.

Vodja Social Impact Award Slovenia, Ana Belac, je ob tej priložnosti povedala: »Ko sem letos prevzela vodenje programa, si nisem predstavljala, da nas bo čakalo toliko inovativnih idej. Tekmovalci so v času inkubacije naredili neverjeten napredek ter pokazali svojo motivacijo in zagon spreminjati svet na bolje. Vedno večje število prijav idej kaže na spremembe, ki se dogajajo v naši družbi, in dokazujejo, da si vedno več mladih želi delati nekaj, kar ima pozitiven družbeni in/ali okoljski učinek. Vse to kaže, da smo na pravi poti! Mi se že veselimo naslednje generacije mladih socialnih in impact podjetnikov!«