1. Domov
  2. Zgodbe
  3. Sporočilo za javnost: Prijave za Social Impact Award 2024 so uradno odprte

Sporočilo za javnost: Prijave za Social Impact Award 2024 so uradno odprte

Ljubljana, 8. maj 2024 – Letos bo pod okriljem Slovenske agencije za mlade že četrto leto zapored potekal program Social Impact Award Slovenia, ki je v prejšnjih letih zabeležil kar […]

Ljubljana, 8. maj 2024 – Letos bo pod okriljem Slovenske agencije za mlade že četrto leto zapored potekal program Social Impact Award Slovenia, ki je v prejšnjih letih zabeležil kar nekaj izvrstnih prijav in v slovensko podjetniško okolje izstrelil številne uspešne ideje. Program Social Impact Award nudi mentorsko in finančno podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še na začetku svoje podjetniške poti, ter mladim, ki s svojo socialnopodjetniško idejo naslavljajo najpomembnejše izzive sodobnega časa. Mlade informira, ozavešča in opogumlja, da lahko tudi sami postanejo uspešni socialni podjetniki.

V torek, 7. maja, so se začele prijave za nagrado Social Impact Award 2024, ki bodo odprte vse do 3. junija 2024 do 22.00. Svojo socialnopodjetniško idejo lahko prijavi ekipa (ali posameznik), člani katere so stari od 15 pa do vključno 29 let. Idejo prijavijo prek te povezave. Izmed vseh prispelih prijav bo strokovna žirija izbrala ekipe z najinovativnejšimi idejami in 17. junija razglasila finaliste Social Impact Award 2024, ki se bodo s tem uvrstili v drugi del projekta (t. i. Incubation Phase), v okviru katerega bodo ob okrepljeni strokovni podpori mentorjev svojo idejo razvijali in nadgrajevali.

Soorganizator programa je Impact Hub Ljubljana, ki bo skupaj s Slovensko agencijo za mlade skrbel za še večjo prepoznavnost pozitivnih učinkov socialnega podjetništva in mladim ponudil potrebna sredstva za razvoj njihovih idej. Glavni cilj programa je mlade spodbuditi, da prispevajo k reševanju najzahtevnejših družbenih izzivov današnjega časa. K prijavi vabijo mlade, ki se zavedajo družbenih izzivov in želijo ustvarjati rešitve zanje ter se s tem potegovati za nagrado Social Impact Award.
Letos se bo program odvil že po ustaljeni časovnici, in sicer od aprila do septembra, največ aktivnosti pa se bo zvrstilo v poletnih mesecih, ko bodo organizirani dogodki in delavnice po različnih krajih v Sloveniji. Namen dogodkov je mladim približati pomen socialnega podjetništva in jim ponuditi prostor za spreminjanje družbenih izzivov v podjetniške ideje. Mladi bodo lahko svoje ideje prijavili v tekmovalni del programa, najboljše med njimi pa se bodo uvrstile v finalni izbor. Program letos predstavlja še eno novost – poleg finalistov se bodo lahko poletnih delavnic in inkubacijskih dogodkov udeleževale tudi ekipe, ki se niso uvrstile v finalni izbor. S to potezo želijo vsem, ki so izrazili željo po spremembah, približati znanja in jih pripraviti na razvoj lastne ideje. Finalisti bodo poleg dogodkov v inkubacijski fazi deležni tudi mentoriranja s strani uspešnih podjetnikov, s katerimi bodo svojo idejo razvijali in nadgrajevali.

Po koncu inkubacijske faze sledi prva resna preizkušnja, saj bodo svoje ideje predstavili strokovni žiriji in jo skušali prepričati, da so ravno oni tisti, ki si zaslužijo zmago na Social Impact Award. Prav tako bodo podoben rezultat lovili tudi pri vseslovenskem glasovanju, ki bo potekalo prek spleta. Najuspešnejše ekipe in ideje bodo prejele nagrado na slavnostni podelitvi, ki bo potekala 4. oktobra 2024 v hotelu Slon.

V Slovenski agenciji za mlade in Impact Hubu Ljubljana si prizadevajo, da vsako leto vse več mladim približajo pojem in sámo pomembnost socialnega podjetništva, zato si letos želijo preseči lanskoletne številke in zabeležiti vsaj 60 prijav na program. Njihova vizija je, da Social Impact Award postane tradicionalen projekt v Sloveniji, ki mladim nudi podporo za implementacijo svoje poslovne zamisli in načrta ter prenašanje znanja in zanosa, ki so ga med projektom pridobili, v lokalno skupnost.

Kot že vsa leta do sedaj, tudi letos ključni akademski partner ostaja Univerza na Primorskem, ključni poslovni partner pa SAP Slovenija. Direktor SAP Slovenija, Marko Drev, se je v četrtek, 18. aprila 2024, predstavil tudi na okrogli mizi z naslovom Impact podjetništvo – podjetništvo prihodnosti?, ki je v okviru uvodnega dogodka nove sezone potekala v Impact Hubu Ljubljana. Poudaril je pomembnost tega, da podjetja vlagajo nazaj v lokalno okolje, zato SAP Slovenija z veseljem podpira projekte, kot je Social Impact Award. Drevu so se na okrogli mizi pridružili še Jan Peloza, direktor Impact Huba Ljubljana, Eva Esih, direktorica in soustanoviteljica podjetja PsyBit ter zmagovalka prve izdaje Social Impact Award Slovenia, Nina Bavčar Čargo, direktorica Slovenske agencije za mlade, ter Martin Kandus, soustanovitelj podjetja BiteMe Nutrition. Slednji je poudaril pomen socialnega podjetništva v prihodnosti, saj verjame, da bodo morali vsi podjetniki začeti delati v tej smeri. Ta poklic so si namreč izbrali, ker želijo pozitivno vplivati na svoje lokalno okolje in spreminjati svet na bolje. Zbrane je nagovorila tudi Urška Bitenc, vodja sektorja za socialno podjetništvo na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki je izpostavila, da je vesela, “da obstajajo programi, kot je Social Impact Award, ki spodbujajo ozaveščanje o socialni ekonomiji, kar je tudi velika strateška prioriteta tako na nacionalni kot na evropski ravni.”

Ana Belac, vodja programa Social Impact Award Slovenia, ki je predstavila potek programa, pa je poudarila: “Kot organizatorji programa smo izredno ponosni, da vsako leto vidimo napredek v ekosistemu socialne ekonomije, večjo ozaveščenost med mladimi in predvsem vsako leto več mladih, ki se želijo udejstvovati na tem področju in ki vidijo karierno prihodnost v socialnem ali impact podjetništvu. Lepo je videti pozitivne posledice in tudi postopne sistemske spremembe, ki jih prinašajo programi, kot je Social Impact Award.”

O projektu Social Impact Award

Social Impact Award (SIA) je največja evropska skupnost mladih socialnih inovatorjev, ki išče odgovore na zahtevne lokalne in globalne družbene izzive. Ustanovljena je bila leta 2009 na Dunaju in danes združuje že več kot 40.000 mladih iz 28 držav. Prisotna je v večjem delu Osrednje in Vzhodne Evrope ter posameznih državah Afrike in Azije. V okviru projekta organizira dogodke za ozaveščanje o socialnem podjetništvu in razvijanju potrebnih kompetenc ter nudi okrepljeno mentorstvo in mreženje s strokovnjaki. Najobetavnejše podjetniške ideje prejmejo nagrado Social Impact Award, ki predstavlja neposredno finančno podporo. Primeri uspešnih socialnopodjetniških idej preteklih let so zbrani v Knjižnici navdiha.

Kaj so glavni cilji projekta SIA?

  • Ozaveščanje: Predstavitev socialnega podjetništva kot smiselne karierne poti.
  • Izobraževanje: Razvoj kompetenc mladih za uspeh v socialnem podjetništvu, vključno z ustanovitvijo socialnega podjetja.
  • Podpora: Nudenje strokovne podpore, inkubacija in možen začetni kapital.
  • Skupnost: Mreženje s podjetniki in strokovnjaki, povratne informacije ter iskanje sinergije za razvoj.

Vse informacije najdete na spletni strani projekta http://slovenia.socialimpactaward.net.
V Sloveniji je več kot 300.000 mladih, ki imajo ogromen potencial za družbene spremembe. Spodbudimo jih k prijavi in podprimo razvoj naslednje generacije uspešnih socialnih podjetnikov! 

Social Impact Award

O Slovenski agenciji za mlade (SLOAM)

Slovenska agencija za mlade (SLOAM) je nevladna neprofitna organizacija v javnem interesu s statusom organizacije za mlade. Z razvijanjem in izvajanjem programov mlade med 12. in 30. letom starosti spodbuja k aktivnemu državljanstvu in družbeni odgovornosti ter omogoča njihovo osebno rast. Svoje poslanstvo uresničuje s sodelovanjem in organizacijo različnih mednarodnih projektov, med katerimi sta tudi program Evropske mladinske kartice, ki slovenski mladini omogoča koriščenje popustov in ugodnosti na področju mobilnosti, kulture, prenočevanja, športa, neformalnega izobraževanja in raznih storitev, ter Global Shapers Community Koper, ki združuje najobetavnejše mlade socialne podjetnike iz regije.

O Impact Hubu Ljubljana

Impact Hub Ljubljana je skupnost socialnih podjetnikov in inovatorjev, ki jih vodi želja po spreminjanju našega okolja na bolje. Ustvarja co-working prostor in pospeševalnik za podjetnike, ki želijo s svojim delom imeti pozitiven vpliv na svet, pri čemer sodeluje s podjetniki, vlagatelji, organizacijami in javnim sektorjem. Tako ljudi, željne sprememb, povezuje s tistimi, ki jim jih lahko pomagajo doseči, ter ustvarja pravičnejše okolje za vse ljudi in planet.

Impact Hub Ljubljana