1. Domov
  2. Zgodbe
  3. Sporočilo za javnost: Social Impact Award Slovenia je nazaj!

Sporočilo za javnost: Social Impact Award Slovenia je nazaj!

Tudi letos se bo pod okriljem Slovenske agencije za mlade odvil projekt Social Impact Award Slovenia – letos že tretjič! Soorganizator projekta ostaja Impact Hub Ljubljana, ki bo skupaj s […]

Tudi letos se bo pod okriljem Slovenske agencije za mlade odvil projekt Social Impact Award Slovenia – letos že tretjič! Soorganizator projekta ostaja Impact Hub Ljubljana, ki bo skupaj s Slovensko agencijo za mlade skrbel za še večjo prepoznavnost pozitivnih učinkov socialnega podjetništva in mladim ponudil prostor za razvoj svojih socialnopodjetniških idej. Social Impact Award je projekt, ki mlade spodbuja k razvoju socialnopodjetniških inovacij za reševanje najzahtevnejših družbenih izzivov našega časa. K prijavi vabijo mlade z izrazitim čutom za soljudi, ki bodo ustvarjali družbene in okoljske spremembe ter se potegovali za nagrado Social Impact Award.

13. april 2023 – Projekt Social Impact Award nudi mentorsko in finančno podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še na začetku svoje podjetniške poti, ter mladim, ki s svojo socialnopodjetniško idejo naslavljajo najpomembnejše izzive sodobnega časa. Mlade informira, ozavešča in opogumlja, da lahko tudi sami postanejo uspešni socialni podjetniki.

Po že ustaljeni časovnici se bo projekt tudi letos odvijal od aprila do oktobra, v tem času pa bodo organizirani različni dogodki in delavnice, ki mlade učijo pomena socialnega podjetništva in jim ponudijo prostor za spreminjanje družbenih izzivov v socialnopodjetniško idejo, ki bo te izzive dolgoročno in kakovostno naslavljala ter reševala. Mladi bodo lahko svojo idejo prijavili v tekmovalni del programa, temu pa bo sledil ožji izbor finalnih ekip. Finalisti bodo deležni poglobljene inkubacije svoje ideje, ki jo bodo razvijali in nadgrajevali z mentorji – uspešnimi socialnimi in tradicionalnimi podjetniki. Finalisti bodo s svojimi idejami poskusili prepričati strokovno žirijo v jury votingu, slovensko javnost pa v vseslovenskem glasovanju. Temu bo sledila še slavnostna podelitev nagrad najboljšim mladim socialnim podjetnikom.

V Slovenski agenciji za mlade in Impact Hubu si prizadevajo, da vsako leto znova vse več mladim približajo pojem in sámo pomembnost socialnega podjetništva. Njihova vizija je, da Social Impact Award postane tradicionalen projekt v Sloveniji, ki mladim nudi podporo za implementacijo svoje poslovne zamisli in načrta ter prenašanje znanja in zanosa, ki so ga med projektom pridobili, v lokalno skupnost.

V letošnjem letu ključni akademski partner ostaja Univerza na Primorskem, ključni poslovni partner pa SAP Slovenija.

Rektorica Univerze na Primorskem, dr. Klavdija Kutnar, je ob tej priložnosti povedala: »Študentje so eden ključnih generatorjev napredka naše univerze – z zamislimi, predlogi in aktivnostmi potrjujejo nujo po povezovanju, vključevanju v širše okolje in iskanju inovativnih rešitev, ki oblikujejo trajnostno naravnano okolje. Zato v socialnem podjetništvu in projektih, kot je Social Impact Award, prepoznavamo priložnost tudi za strateške odločitve univerze, saj prek aktivnosti bolje spoznamo predloge mladih generacij za reševanje izzivov sodobnega sveta in njihove poglede na gradnjo boljše družbe. Po drugi strani pa vidimo to kot dragoceno priložnost za študente, saj sodelovanje pri skupnem iskanju rešitev vedno pomeni tvorno povezovanje – s predavatelji, okoljem in pa študenti z drugih univerz mednarodnega okolja, v katero smo vpeti. Tovrstne izkušnje so zagotovo odlična popotnica za karierno pot in osebni razvoj

Direktor SAP Slovenija, Marko Drev, je ob vstopu v novo leto izvedbe programa SIA poudaril: »Vesel in počaščen sem, da lahko podpiramo aktivnosti Social Impact Award Slovenia. Izjemno pomembno je, da s takšnimi iniciativami, kot jih izvaja SIA, mlade spodbudimo h konstruktivnemu razmisleku o sodobnih izzivih družbe ter jim omogočimo podporo pri iskanju rešitev. Glede na videne ideje lanskih ekip se zelo veselim predstavitve letošnjih. Verjamem, da bomo priča marsikateri izjemni zgodbi.«

V letu 2023 bo projekt Social Impact Award izveden v 19 državah po vsem svetu, vse pa sledijo skupnemu cilju vključevanja čim večjega števila mladih v svet socialnega podjetništva. Od začetka projekta, ki sega v leto 2009, je pri projektu sodelovalo že več kot 40.000 mladih iz 28 različnih držav Evrope, Afrike in Azije.

Vodja Social Impact Award Slovenija, Ana Belac, je ob tem izpostavila: »Mladim v Sloveniji želimo približati idejo o socialnopodjetniški poti kot možni izbiri karierne poti, program SIA pa je namenjen predvsem spodbudi in podpori mladim na tem področju. Menimo, da mladi s sodelovanjem v programu pridobijo ključna znanja in kompetence, ki lahko njihovo socialnopodjetniško idejo popeljejo vse od same zamisli pa do končne izvedbe, da njihova ideja resnično zaživi. Vsako leto z veseljem opazujemo njihovo karierno rast ter spletanje novih poznanstev z drugimi udeleženci. Zato tudi letos pozivamo vse mlade podjetnike, da se nam pridružijo ter realizirajo svoje podjetniške ideje!«

O projektu Social Impact Award

Social Impact Award (SIA) je največja evropska skupnost mladih socialnih inovatorjev, ki išče odgovore na zahtevne lokalne in globalne družbene izzive. Ustanovljena je bila leta 2009 na Dunaju in danes združuje že več kot 40.000 mladih iz 28 držav. Prisotna je v večjem delu Osrednje in Vzhodne Evrope ter posameznih državah Afrike in Azije. V okviru projekta organizira dogodke za ozaveščanje o socialnem podjetništvu in razvijanju potrebnih kompetenc ter nudi okrepljeno mentorstvo in mreženje s strokovnjaki. Najobetavnejše podjetniške ideje prejmejo nagrado Social Impact Award, ki predstavlja neposredno finančno podporo. Primeri uspešnih socialnopodjetniških idej preteklih let so zbrani v Knjižnici navdiha.

Kaj so glavni cilji projekta SIA?

  • Ozaveščanje: Predstavitev socialnega podjetništva kot smiselne karierne poti.
  • Izobraževanje: Razvoj kompetenc mladih za uspeh v socialnem podjetništvu, vključno z ustanovitvijo socialnega podjetja.
  • Podpora: Nudenje strokovne podpore, inkubacija in možen začetni kapital.
  • Skupnost: Mreženje s podjetniki in strokovnjaki, povratne informacije ter iskanje sinergije za razvoj.

V Sloveniji je več kot 300.000 mladih, ki imajo ogromen potencial za družbene spremembe. Spodbudimo jih k prijavi in podprimo razvoj naslednje generacije uspešnih socialnih podjetnikov!